Żukowska: Wszystkie biura poselskie Lewicy są dostępne dla ofiar przemocy

Jestem chwilę po spotkaniu z kobietą, która jest ofiarą przemocy domowej, którą przez lata katował mąż. Mężczyźni, którzy biją kobiety to bydlaki. Oczywiście również kobiety są sprawczyniami przemocy wobec mężczyzn, ale stanowią one ledwie 2% sprawców przemocy domowej.

Chciałabym, aby Konwencja Antyprzemocowa nie została przez Polskę wypowiedziana, bo jest potrzebna. Nawet najwspanialsze przepisy same z siebie nie ochronią kobiet i innych ofiar przemocy przed tymi czynami. Musi być zaangażowanie po stronie wymiaru sprawiedliwości, organów ścigania, a przede wszystkim ofiary muszą się nie bać zgłaszać tego typu przestępstw. Nie bać się zderzenia z machiną sprawiedliwości, czy też organów ścigania, który będzie zniechęcał tylko po to, aby nasz kraj miał wspaniałe statystyki na tle Europy. Sprawa umorzona, nie ma sprawy, ale zawsze pozostaje ofiara.

Chcę ponadto podkreślić, że wszystkie biura poselskie Lewicy są dostępne dla ofiar przemocy i zostanie udzielona im pomoc. W najbliższym czasie rozpoczniemy akcję informacyjną, chcemy, aby te biura stały się azylem, do którego ofiary przemocy nie będą bały się przyjść. Będziemy chcieli udzielać porad prawnych oraz kontaktować z psychologami i psycholożkami.

Konwencja Antyprzemocowa jest potrzebna, tak samo jak implementowanie jej zapisów. Dlaczego PiS chce ją wypowiedzieć, czy aby nie po to, aby wycofać przepisy, które już teraz funkcjonują? Zjednoczona Prawica obecnie twierdzi, iż w polskim prawie są odpowiednie przepisy więc możemy ją wypowiedzieć. Skoro przestrzegamy wszelkich zasad to wypowiedzmy też np. konwencję o jeńcach wojennych, konkordat, Kartę Praw Podstawowych. A może jest tak, że mamy te wszystkie przepisy, ponieważ ratyfikowaliśmy te wszystkie konwencje?

Anna-Maria Żukowska, posłanka
Sejm, 28 lipca 2020 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!